After years of being thought of as a food that everyone loves to hate, soybeans have now become the darling of conferences and seminars .
בתרגום: אחרי שנים של התיחסות כאל מזון שכולם אהבו לשנוא, הסויה הפכה כעת ליקירת הכינוסים המדעיים.
כשמדברים על החלב ואפילו על מוצרי חלב, אי אפשר שלא לחשוב על הפרה, על העטין, ממנו בא כל הטוב הזה. המקרר בבית מלא כל טוב ובית החולים מלא כל רע. הכי כואב לכולנו מה שנמצא במחלקות הילדים הלא אשמים.
הסויה הקטנה, ממשפחת הקיטניות, מהווה מאגר חלבון חשוב לאנשי המזרח הרחוק מזה אלפי שנים. מי היה מאמין שיש בה משהו חשוב לבריאות האדם.
על פי המחקרים וההמלצות העדכניים ביותר, והכוונה לאלו שפורסמו עד סוף שנת 1999, ניתן לאמור בודאות שביום בו נרוקן את מקררינו מכל הטוב שמקורו בחלב פרה, הטוב בו האכלנו את בני משפחתנו, ובעיקר ילדינו, ונמלאו במוצרי אותה הסויה הקטנה, נתחיל לראות כיצד נפח וחשיבות בתי החולים והמרפאות מצטמקים אט אט לגודלם ההגיוני, ובריאות האנשים משתפרת, ללא כל תרופה או תוספת ויטמינים. כמעט בבחינת חלום של שר בריאות בעל חזון. היחידים שיקבעו את בריאותנו, הם אנחנו והורינו, ולאו דווקא הרופאים והתזונאיות, שהביאונו עד הלום. יקר הבריאות נמצאת במזון שבצלחת, ולעיתים נדירות בהמלצות משרד הבריאות. כשיש למשרד מה להמליץ, הוא עושה זאת בקול דממה דקה, כאילו חשש שישמעו כולם.
כמה מילים על הרכב הסויה:
הסויה מכילה חלבון, בריכוז הגבוה ביותר בטבע. עד 42% ממשקלה. השומן הצמחי מהווה 18% והפחמימות כ-38% ממשקל הסויה. את היתרה מהווים המינרלים, הפיטואסטרוגנים ועוד חומרים שעדיין לא זוהו.
עד לפירסום עבודתו של ד"ר יאנג (חוקר ב- MIT Massachusetts institute of technology, cambridge)
בשנת 1991, מקובל היה לחשוב שחלבון סויה אינו מנוצל בצורה יעילה על ידי היונקים. על פי המחקר של ד"ר יאנג, חלבון סויה יכול לשמש "כמקור עיקרי או בלעדי של החלבון באדם, וערכו התזונתי שווה לחלבון שמקורו מן החי". כשמדובר בתינוק, כדאי להוסיף למזון שמקורו סויה חומצת אמינו אחת (מתיונין) כדי שמזון זה יכיל את החלבון המושלם לזאטוטי העולם המערבי. מי שאמור לייצר את אבקות חלב הסויה לתינוקות מכיר היום את הנושא. הממצא של ד"ר יאנג כי החלפת החלבון מן החי (חלב ובשר) באוכל על בסיס סויה מלווה בהורדה הדרגתית של המשקל עשויה להיות הסיבה האסטטית לשילובם של מוצרי הסויה בדיאטה המערבית.
לסויה, על פי הידוע היום, יש פעילות נוגדת סרטן במספר מסלולים. החוקרים מעדיפים לבדוק כל מרכיב בסויה בנפרד.
לפי פרופ' ברנס מארה"ב יכולת נוגדת סרטן יש למרכיבים הבאים: לפיטואסטרוגנים, למעכבי פרוטיאזות, לחומצה פיטית, לספונינים, לחומצות פנוליות, וכל אלו יושבים בפולי סויה. אין ספק כי דווקא השימוש בסויה המלאה, דוגמת חלב סויה או נבטי סויה או גבינת הטופו, הוא השילוב הטוב ביותר כנגד הסרטן, במניעה וכחלק חשוב בטיפול עצמו.
בינואר 2000 פורסם בארה"ב, ואחר כך בעיתון "הארץ", כי אמנם הסויה מורידה את הכולסטרול ומקטינה את שכיחות מחלות לב וכלי דם אך היא מעלה את סיכוי הסרטן. את קטע העיתון קבלתי בפקס מחברים, ששמחו ליידע אותי בחדשות החמות. לאור העובדה שמאות מאמרים בשנה האחרונה מוכיחים את היכולת נוגדת הסרטן של מרכיבי הסויה השונים, ורק לבודדים היתה מלה רעה על הסויה, תחושת הבטן שלי היא שחברות הבשר ותוצרת חלב עומדות מאחורי קטע עיתונות זה.
תגובתן ברורה ומובנת - אם האוכלוסיה תקנה יותר חלב סויה, גבינות טופו ו"בשר צמחי" יהיה הדבר בבחינת שואה לעיסקיהן. אין ספק שהאוכלוסיה תהיה בריאה יותר, אבל העסקים יהיו "על הפנים".
מכירות חלב הסויה לשנה עלו בארה"ב מ-51 מליון ליטר לשנה ב 1996 ל-125 מליון ב 1999, ואין ספק שגידול זה הוא על חשבון מכירות חלב פרה. במשך שלושים השנה האחרונות ירדה צריכת החלב בארה"ב ב-24% וזה ללא ספק נתח כספי כבד למשק החלב. הקונים העיקריים של חלב סויה בארה"ב הם נשים, ילידי אסיה והיאפים, הידועים בדאגתם לבריאות. אין ספק שבעלי ההשכלה הגבוהה יותר יוסיפו לדגני הבוקר שלהם חלב סויה מהמקרר במקום החלב של פעם, שכולם האמינו בצבעו הלבן.
עברתי על אוסף המאמרים שלי בחיפוש מחקר המצביע על הסויה כגורמת לסרטן. יתכן ומצאתי את המאמר עליו נבנה הרעיון:
נמצא כי הסויה פוגעת בתאי סרטן שד בתרבית. אבל אם מוסיפים לתרבית את הסויה דווקא בכמויות זעירות, היא מעודדת את צמיחת התאים. אלא שכל מי שאוכל מוצרי סויה אפילו בכמות קטנה, עובר את הרמה המזערית הנ"ל. יש עוד מספר מאמרים על מעכב חלבון ייחודי שבסויה, שיתכן וקשור לסרטן בחיות, אלא שגם במקרה מעכב זה מרבית העבודות מדגישות את יכולתו המרשימה לעכב ולפגוע בתאי הסרטן. הגניסטאין וידידיה, שמקורם בסויה, מפריעים לתאי הסרטן בגוף לחוש בטוב ומהוים את אחד החומרים האנטי-סרטניים הזולים, הזמינים והיעילים במטבח העולמי.
לכל מי שדאג למחסור בסידן בעקבות הפסקת צריכת חלב - עם סויה אין מה לדאוג. הסויה עשירה בסידן. חלב סויה גם הוא מועשר בסידן.
קישורים לשאר חלקי הספר:
סויה
אלרגיה לחלב פרה ורפלוקס קיבתי - וישטי
אולי תתענייני גם ב: