אם ההמלצה של האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים בדבר הימנעות מחלב פרה עד גיל שנה נשארת בתחום האקדמי בלבד בארה"ב ולא הופכת להמלצה של משרד הבריאות ושל כל רופאי הילדים שם, קשה לדרוש ממשרד הבריאות הישראלי להיות נמרץ יותר בהסברה לרופאים ולאמהות הצעירות.
מה עוד יכול החלב לעולל לתינוקות שלנו?
שתי ההפרעות השכיחות ביותר בילדים עד גיל שנה בעולם המערבי הן האלרגיה לחלב פרה ו GER-gastro esophageal reflux. מהו הרפלוקס הקיבתי-ושטי (GER)? המזון מגיע אל הקיבה דרך הושט, שהוא מעין צינור הולכה. בין הושט לקיבה נמצא שריר סוגר, המונע חזרת התוכן החומצי של הקיבה לושט. הפרעה בתפקוד שריר זה מלווה מצוקה, בתינוק כמו במבוגר. החומצה מהקיבה צורבת את הושט וגורמת לדלקת מקומית.
תינוק הסובל מתפקוד לקוי של שריר זה, אם בגלל בעיה התפתחותית או רגישות לחלב פרה, מבטא את מצוקתו על ידי חוסר שקט בזמן אכילה, ירידת תיאבון, פליטה, הקאה. הבעיה מסתדרת בגיל שנה במרבית המקרים, עובדה המזכירה את הפסקת הדימום מהמעי של התינוק, בגלל חלב, בגיל שנה.
על פי המחקר הרפואי של דר'' קאבאטאיו ועמיתיו, הרבה ממקרי ה GER לא רק קשורים לאלרגיה לחלב פרה אלא גם נגרמים בגללה. התופעות של GER על רקע האלרגיה הנ''ל אינן שונות מתמונת ה GER שמקורה בבעיה אנטומית בחיבור ושט קיבה.
המחברים ממליצים לעשות בירור אימונולוגי לאלרגיה לחלב לכל ילד עם תלונות המתאימות ל GER. זו גישה אקדמית נכונה, אך אין ספק, כמו שאומרים האמריקאים, שאת המחיר ישלם משלם המיסים. לו רופאי הילדים היו ממליצים לכל האמהות לא לתת לילדים, לפחות עד גיל שנה מוצרי חלב פרה, ממש כמו שהאקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים ממליצה, עשויה הייתה החברה לחסוך בהוצאות כספיות ובסבל לילד ולהוריו.
קישורים לשאר חלקי הספר:
אלרגיה לחלב פרה ורפלוקס קיבתי - וישטי
אולי תתענייני גם ב: