כשהייתי נערה הסבירו לי בבית הספר כשבזמן המחזור החודשי, הרחם מתכווץ כדי להשליך החוצה את הבייצית שלא עברה הפרייה יחד עם שכבה שכיסתה את פנים הרחם כהכנה להיריון. לא זכור לי אם אני הנחתי לבד שהתהליך הזה של כיווץ הרחם כרוך בכאבים או שזה פשוט מה שסיפרו לי. עם הזמן, עוד כנערה, הבחנתי בחוויה השונה שעוברת כל אחת לפני ובזמן המחזור. יש נשים שבמשך שבועיים בכל חודש סובלות מתופעות שונות עד כדי מצב של אי יכולת לתפקד ויהיו כאלה שלא יחוו אפילו תופעה אחת מטרידה. כאבים עזים בבטן, בגב, גודש בחזה, נפיחות בבטן, כאבי בטן, עייפות, חשק למתוק, שינויי מצבי רוח, דיכאון ואקנה הן רק חלק מהתופעות שנשים מקבלות "במתנה" בכל חודש. מכיוון שכל כך הרבה נשים סובלות מהתופעות הקשורות למחזור, ההתייחסות אליהן שלנו הנשים וגם של אנשי המקצוע, היא שזהו דבר טיבעי ונורמלי בחייה של כל אישה, ועל כן אינו דורש התייחסות. האמת היא שאין צורך וחובה לעבור את החוויה המטרידה הזאת בכל חודש. טיפול טיבעי נכון, המותאם ספציפית למטופלת יכול להפחית את התסמינים בצורה משמעותית.
על הורמונים ועליך
המערכת ההורמונלית אצל האישה היא עדינה במיוחד. ההורמונים המופרשים בגוף, מופרשים בכמות קטנה מאוד. זאת אחת הסיבות לכך שניתן לערער את איזון המערכת ההורמונלית בקלות רבה. תזונה לקויה או סתם שינוי תזונתי, חוסר בשינה, מתח נפשי, או אפילו מעבר דירה (!), יכולים לגרום אצלך בגוף לשינויים הורמונלים.
הניסיון לפתור בעיות הורמונליות ע"י נטילת הורמונים כמו גלולות למניעת הריון למשל, עלול להיות הרסני עבור חלק מהנשים. כאשר נוטלים גלולות, אפילו אם הן מכילות מינון נמוך של הורמונים הוא משמעותי מאחר שהורמונים הטבעיים מופרשים אצלך בכמות קטנה וגם נטילת המינון הנמוך ביותר של הורמונים, עבור הגוף שלך הוא לא נמוך בכלל. הגלולות מונעות בגוף האישה את הביוץ שבאופן טיבעי ואידאלי אמור להתרחש בכל חודש. ברגע שאין ביוץ, גם התופעות שמתלוות אליו נעלמות. לצורך העניין זה כמו שנפתור בעיה של כאבי ראש ע"י הורדת הראש! אין ראש, אין כאבים. אם לגלולות למניעת היריון לא היו תופעות לוואי, ההתייחסות לסוג הטיפול הזה הייתה שונה. אבל לגלולות יש תופעות לוואי וחלקן אפילו קשות. החל מאובדן החשק המיני וכאבים בנרתיק ועד להיווצרות קרישי דם והעלת הסיכוי לסרטנים מסוגים שונים (והרשימה עוד ארוכה). נטילת הגלולות היא כל כך נפוצה עד כדי מצב שיש קלות ראש בנטילה שלהן. אינני טוענת שיש לוותר על סוג הטיפול הזה לחלוטין, אבל בהחלט חשוב לשקול אותו ברצינות ולהכיר את כל תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מנטילת הגלולות למניעת היריון לפני קבלת החלטה. אם בכל זאת החלטת ליטול גלולות למניעת היריון, חשוב שתדעי שניתן ומומלץ לשלב טיפול טבעי במקביל.
מה ההבדל בין נשים שסובלות מהתופעות של תמונת קדם וסתית (PMS) או תופעות בזמן המחזור לבין אלו שאינן סובלות?
הגורמים העקריים לכאבי מחזור ולתופעות של PMS הם:
חשוב לציין! יש קשר בין הגורמים והם משפיעים אחד על השני. ישנה חשיבות רבה לנתינת טיפול שנותן התייחסות מקיפה וספציפית למצב הגופני והנפשי של כל אישה.
הטיפול הנטורופתי בכאבי מחזור ובתסמונת קדם ווסתית (PMS) כולל:
1. שינוי תזונתי
הימנעות ממזונות שעלולים להוציא את המערכת ההורמונלית מאיזון ויכולים לגרום להחמרת הסימפטומים: מזונות מהחי, סוכר לבן, שומן ומלח. ישנן נשים שמגיבות גם להוצאת מזונות נוספים מהתפריט. לעיתים בגלל רגישות מסוימת לאותם מזונות.
לתשומת ליבך, כל אלו מזונות שגורמים גם למגוון מחלות אחרות. הוצאתם מהתפריט לא רק שתמנע ממך תופעות מטרידות שקשורות למחזור, אלא במקביל גם תמנע ממך הופעתן של מחלות ותופעות נוספות. אחד היתרונות של הטיפול הטבעי הוא שבסופו לא רק שאת סובלת פחות אלא שאת גם בריאה יותר.
במקביל להימנעות ממזונות אלו, חשוב להגביר צריכה של מזונות שעוזרים לאזן את המערכת ההורמונלית וגם לטפל ביתר הגורמים לתופעות המציקות. ירקות, פירות, קטניות, עלים ירוקים, אגוזים וזרעים לא רק משפיעים לטובה על המערכת ההורמונלית אלא גם מאזנים את רמת הסוכר, משפיעים על הכבד, בלוטת התריס ואפילו על רמות המתח בגוף על המצב הנפשי.
2. צמחי מרפא
ישנו מגוון של צמחי מרפא לטיפול בתסמונות שקשורות למחזור (רשימה חלקית):
צמחים לטיפול ברחם: Cimicifuga, Rubus, Angelica sin, Verbena, Alchemilla
צמחים לטיפול בשחלות: Chamaelirium, Serenoa
צמחים לאיזון הורמונאלי: Vitex, Alchemilla, Dioscorea, Alchemilla , Cimicifuga
צמחים לשיפור זרימת דם לרחם: Achillea, Angelica sin., Zanthoxylum, Zingiber
3. תוספי מזון
לעיתים נעזרים בתוספי מזון בטיפול בהתאם לצורך. ישנם תוספים שעוזרים לאיזון הורמונלי, להרפיית שרירים, לטיפול בדלקות, לזרימת דם טובה יותר ועוד ועוד.
*השימוש בצמחי המרפא ובתוספי מזון הוא מוגבל בזמן. אין צורך ליטול את צמחי המרפא או התוספים יותר מכמה חודשים בודדים.
4. התייחסות לאורח חיים
בכל טיפול תהיה התייחסות מקיפה למצב הבריאותי של האדם. לא ניתן לטפל ביעילות ולאורך זמן מבלי להתייחס לשאר מערכות הגוף.
לשאלות בנושא כאבי מחזור ותסמונת קדם ווסתית ולקביעת תור לטיפול נטורופתי
אולי תתענייני גם ב: