הופעה של פטריות בכל חלק בגוף זוהי תופעה שיכולה להיות מציקה, אבל כשהן מופיעות על הפטמות בהנקה זה עלול להיות מטריד במיוחד ולהפריע לכל תהליך ההנקה.
איך מרגישים כשיש פטריה על הפטמה?
זה בעיקר כואב, צורב, דוקר. לפעמים יהיו כאבים רק בהנקה או אפילו רק בדקות הראשונות של ההנקה ולפעמים יהיה כאב כל הזמן. כל נגיעה בפטמה תציק, כולל שפשוף של הבגד על הפטמה או נגיעה של המגבת אחרי מקלחת. לפעמים לא יהיה ניתן לראות כל סימן חיצוני ולפעמים יופיע צבע אדום בוהק מבריק על הפטמה.
איך הן מגיעות אל הפטמה?
בדר"כ אין פטריות על הפטמות. זאת בעצם תופעה שמופיע לרוב אצל נשים מניקות.
סביר שאם יש לך פטריה על הפטמה, היא הגיעה מהפה של התינוק/ת שלך בזמן ההנקה. הלחות התמידית והעדר האוורור שיש אצל אשה מניקה על הפטמות, מאפשרת לפטריה להתיישב בנוחות ולהמשיך להתרבות על הפטמה.
איך הפטריה מגיעה אל הפה של התינוק?
1. אם את סבלת מפטריה (=קנדידה) בנרתיק בזמן הלידה, התינוק בקלות יכול להדבק בהנחה שילדת לידה וגינלית (ולא בניתוח קיסרי). דרך הפה של התינוק הפטריה מגיעה למערכת העיכול ויכולה גם להתיישב על הלשון ולהתחיל להתרבות. אם יש פטריה על הלשון, סביר שיש גם במערכת העיכול, מכיוון שהתינוק בולע כל פעם עם האוכל חלק מהפטריות. אני ממליצה לכל אמא לעשות בדיקת צואה לתינוק כשבוע לאחר הלידה, אם אכן סבלת מפטריה בנרתיק בזמן הלידה. אם את חושדת שיש לתינוק פטריה על הלשון, כדאי לעשות גם משטח לשון. כשמגלים בשלב כל כך מוקדם שיש לתינוק פטריה, הטיפול קצר ופשוט במיוחד.יש להתייעץ רק עם נטורופת/ית שמוסמכ/ת לטיפול בקנדידה אצל פעוטות.
2. אפשרות נוספת להידבקות תינוק בפטריה הוא דרך מוצצים ובקבוקים. לפטריות יש נטייה להתיישב על מוצצים ופטמות בקבוקים בגלל הרטיבות שתמיד נמצאת שם. יש להרתיח ולנקות היטב כל יום את המוצצים של התינוק ואת פטמות הבקבוקים (במיוחד בקצה הפטמה של הבקבוק). אם יש חשד לפטריה על הלשון של התינוק יש לחזור על התהליך הזה 3-4 פעמים ביום.
איך יודעים אם יש פטריה אצל התינוק על הלשון?
יהיה חיפוי לבן על הלשון שאינו יורד. זה עלול להיות מעט מבלבל מכיוון שגם החלב (חלב אם או תמ"ל) יצבעו את הלשון בלבן. חיפוי לבן כתוצאה מהחלב יראה כשכבה דקה של חיפוי ויעלם בין ההנקות. חיפוי שמקורו בפטריה יהיה עבה יותר ולא יעלם. הפטריה יכולה להופיע במקומות נוספים בחלל הפה בצורה של נגעים לבנים או אדומים.
איך יודעים אם הפטריה הגיעה אל מערכת העיכול של התינוק?
יש רק דרך אחת לדעת בוודאות: בדיקת צואה במעבדה שמתמחה באבחון פטריות. תינוק שסובל מהימצאות של פטריה במערכת העיכול עלול להתחיל לסבול תוך שבוע-שבועיים מתופעות כמו גזים, כאבי בטן, חוסר שקט, פליטות מרובות, הקאות, ובעיות עור שונות. לא ניתן לאבחן על סמך סימפטומים בלבד מכיוון שהתופעות האלו יכולות להיגרם גם מסיבות נוספות. רק בדיקת מעבדה יכולה לאמת את החשד.
איך יודעים אם מקור הכאבים בהנקה הם בגלל פטריה על הפטמה?
זה מאוד פשוט. אם טיפול אנטי פטרייתי עובד תוך זמן קצר - מדובר בפטריה.
איך מטפלים בפטריה על הפטמה?
- מגיעים לבית מרקחת וקונים משחה נגד פטריות ללא מרשם (דקטרין/פטריון - לשאול את הרוקח/ת). מורחים על הפטמות 3 פעמים ביום, ואם יש אפשרות - לאוורר כמה שיותר את הפטמות. את המשחה יש להסיר לפני הנקה. לאחר כל הנקה, לשטוף את הפטמות במים ולייבש. אם יום למחרת כבר יש שיפור משמעותי ברמת הכאב - סימן שאכן מדובר בפטריה.
- את הטיפול בפטריות על הפטמות ניתן להשלים ע"י שמירה על תזונה אנטי פטרייתית ונטילת תוספים מתאימים (להתייעץ עם נטורופת/ית מוסמכ/ת לטיפול בקנדידה).
- יש להחליף לעיתים תכופות את החזייה ואת החולצות ולכבס (רצוי בהרתחה).
- חשוב לטפל גם בפטריה אצל התינוק כדי למנוע הדבקה חוזרת. ניתן לבקש מרופא הילדים מרשם לתרופה אנטי פטרייתית למריחה על הלשון ובחלל הפה. בנוסף, יש לנקות היטב ולהרתיח כל מה שנכנס לפה של התינוק - צעצועים, מוצצים, בקבוקי ובגדים.
חשוב לזכור: אם יש פטריה על הפטמה, זה כנראה אומר שיש גם אצל התינוק ויכול להיות שגם אצלך בנרתיק ובמערכת העיכול - לא להזניח את האבחון והטיפול גם בשאר חלקי הגוף.
שימי לב!
לכאבים בהנקה יש מספר סיבות: תפיסה לא טובה של הפטמה ע"י התינוק, סדקים (לא תמיד רואים אותם), פצעים, לשון קשורה אצל התינוק, תנוחת הנקה לא מתאימה, דלקת בשד ועוד. יכול להיות שיש שילוב של מספר גורמים לכאבים. בנוסף, חשוב לדעת שפטריה על הפטמה יכולה להפריע ליכולת ההבראה של סדקים ופצעים על הפטמה.
בכל מקרה של כאבים בהנקה - החל מההנקה הראשונה, אל תחכי, אין צורך לסבול. ניתן לפנות ליועצת הנקה מוסמכת שתעזור לך להניק בקלות ואפילו בכיף. צרו אתי קשר לקבלת המלצות ליועצות הנקה או לקבלת טיפול מקיף.
נטורופתית N.D
מוסמכת לטיפול בקנדידה כולל טיפול בנשים בהיריון ובזמן הנקה, פעוטות וילדים.
אולי תתענייני גם ב: