כואב, שורף, דוקר - עזרה ראשונה טבעית

Title Art
חזרה לאוסף הטיפול טבעי נטורופתי במחלות

טיפול טבעי נטורופתי במחלות

 

שורף, כואב, דוקר ובילתי נסבל. מה עושים עד שמגיעים לטיפול?

לא לחכות, להתחיל לטפל. אין צורך לרוץ לחנות טבע או לבית המרקחת, ארון עזרה ראשונה בבית נמצא במטבח! ה"תרופות" הנחוצות להקלה על המצב כבר בידיכם.

 

מה ניתן למצוא "בתיק עזרה ראשונה" טיבעי? (פירוט ספציפי למחלות בהמשך הכתבה למטה)

 

היגיון בריא

כל מה שמביא להקלה והוא נראה לכם הגיוני – לכו על זה. לא ממליצה על אף פעולה קיצונית אזוטרית כזו או אחרת.

 

מים

מים נמצאים בכל רקמה ותא בגוף ולכן הם חיוניים כל כך לבריאות והכרחיים לריפוי.

הנוזלים נמצאים בגוף בכל רקמה ורקמה, בכל איבר ובכל תא בגוף. במערכת הלימפה, בכלי הדם, במערכת העיכול, במערכת העצבים, במערכת הנשימה, בעיניים, באוזניים, בנרתיק, על פני העור ובאיברים פנימיים (כליות, כבד, כיס מרה שלפוחית השתן ועוד ועוד).

באמצעות נוזלי הגוף לא רק מתקיימים כל תהליכי הקיום של הגוף אלא גם מתפנים וירוסים וחיידקים, פסולת ותוצרי לוואי של דלקות ונזקים שהתרחשו בגוף.

כשמדובר בנוזלי הגוף,ישנה חשיבות רבה לשני פרמטרים:

1. כמות הנוזלים בגוף.

2. שינוע הנוזלים בגוף.

 כדי לתת לגוף מספיק נוזלים לא חייבים לשתות מים. ניתן לשתות גם מיצי ירקות או פירות, מרקים, או תה. ניתן גם "לאכול" את המים. אם צורכים מספיק פירות וירקות המים נמצאים כבר בתוכם.

אנשים מקפידים על נטילת תרופות באופן קבוע הרבה יותר מאשר הקפדה על שתיית מים. ההנחיה הזאת כל כך זולה ופשוטה עד כי היא נראית לא משמעותית. ההפך הוא הנכון. בכל מצב של כאב,  תחושה של צריבה או שריפה זה הדבר הראשון עליו אני ממליצה. לפעמים זה בלבד מספיק כדי להביא לשיפור משמעותי בהפחתת הכאב.

 

להמעיט במזון (גם אם הוא בריא)

מערכת העיכול היא אחת המערכות העסוקות ביותר בגוף. תפקוד אופטימלי של מערכת העיכול הוא קריטי למצב הבריאותי והנפשי של האדם. חלק גדול ממערכת החיסון שלנו פרוס לאורך מערכת העיכול מה שמוסיף לחשיבותה של מערכת יעילה ובריאה. המזון שאנו אוכלים יכול לשפר את בריאתנו באופן משמעותי או לשבש אותה עד כדי מצבים מסכני חיים. תפקיד מערכת העיכול הוא כפול ומכופל. היא גם סופגת רכיבי מזון אל הדם וגם מוציאה פסולת החוצה מהגוף. בזמן תהליכים אלו היא צריכה למיין ללא הרף מה יכול להכנס ומה ראוי שיצא - שומר הראש הראשי של הגוף. בזמן מחלה, במיוחד כאשר מדובר במחלה אקוטית (זמנית של כמה ימים) מומלץ להמעיט במזון על מנת לאפשר למערכת העיכול, מערכת החיסון, הכבד וכך לגוף כולו, לנוח, ולהתמקד בהבראה ובפינוי פסולת, במקום בעיכול שדורש הרבה אנרגיה מהגוף.

 

להימנע ממזון מזיק

גם כאשר מקפידים על שמירה על אורח חיים בריא, ניתן מדי פעם לאכול מזונות לא בריאים. כמות קטנה לא תשפיע על המצב הבריאותי. בזמן מחלה - זה לא מומלץ. כאשר הגוף נלחם בפולשים לא רצויים כמו וירוסים, חיידקים או פטריות, או כאשר הגוף מנסה לתקן נזק שנגרם לו, הוא זקוק לניצול משאבים יעיל על מנת לעשות את העבודה בזמן הקצר ביותר תוך גרימת סבל מועטה ככל האפשר לחולה. לכן, כשחולים - מומלץ להקפיד במיוחד על מה שנכנס לגוף על מנת שלא להפריע לגוף לעשות את מה שהוא יודע ומסוגל אם רק נאפשר זאת.  

 

ירקות ופירות

לפעמים תזונה זה נראה עסק מסובך השמור למומחים בלבד. אבל האמת היא ששמירה על כלל אחד בלבד בתזונה יכולה לרפא אינספור מחלות ולמנוע אפילו יותר. אכילה מרובה של פירות וירקות מסוגלת לשפר את המצב הבריאותי של האדם תוך זמן קצר במיוחד. ישנם מצבים שאת השיפור מרגישים אפילו תוך כמה שעות! לאורך שבועות, חודשים ושנים בהם מקפידים על אכילה מרובה של פירות וירקות, השינויים שעוברים על הגוף הם משמעותיים במיוחד. בזמן מחלה אקוטית או כרונית מומלץ במיוחד להתחיל בשינוי הזה.

 

שינה ומנוחה

כולם יודעים שבזמן מחלה חשוב לנוח. הבעיה עם ההמלצה הזאת היא, שהיא כל כך זולה, פשוטה ובנאלית עד כי נוטים להתעלם ממנה. בזמן שינה מערכת החיסון בגוף היא הכי פעילה. זאת הסיבה לזה שבלילה החום יהיה יותר גבוה, נרגיש יותר ליחה ושיעולים ובעצם כל פעילות כמו אלו שמערכת החיסון מפעילה על מנת להשמיד את הפולשים שהביאו למחלה. העדר שינה ומנוחה בזמן מחלה, מפריע למערכת החיסון לבצע את עבודתה בצורה יעילה. משמעות הדבר - מחלה ארוכה וקשה יותר עם פוטנציאל לסיבוכים. לכן יש למצוא כל דרך לאפשר לגוף מנוחה ובמיוחד שינה כשחולים. ומה לגבי הבריאים? על מנת לשמור על בריאות אופטימלית הכוללת מערכת חיסון יעילה וחזקה חשוב להקפיד על שעות שינה סדירות ומספקות הכוללות שינה איכותית ורגועה.

 

עישון

לא ניתן לפרט את כל נזקי העישון בכמה שורות בלבד. יהיה צורך בכמה עמודים. עישון זהו אחד ההרגלים המזיקים ביותר לבריאות. היכולת של מעשנים להבריא ממחלות היא מצומצמת במיוחד עד כדי בילתי אפשרית בחלק מהמחלות. מה לגבי עישון רק מדי פעם? הדבר אינו דומה לאכילה של מזון מזיק פה ושם. כל סיגריה מכילה 70 חומרים מסרטנים וסה"כ 350 חומרים רעילים בהגדרה. את זה לא ניתן להגיד על אף סוג של מזון. באופן מפתיע כמות הרעלים זה לא הדבר הכי בעייתי בעישון סיגריות, אלא ההתמכרות שהיא יוצרת וע"י כך צמצום יכולת הבחירה והשליטה בידי המעשן על חייו. כל סיגריה משמרת את ההתמכרות לניקוטין וגורמת לגוף לרצות עוד ועוד סיגריות. "ההנאה" מעישון סיגריות מתרחשת רק אצל אדם שזקוק לניקוטין. הניקוטין יוצר צורך שנרגע (ואז חווים הנאה) רק אחרי שמספקים אותו ע"י מנת ניקוטין נוספת. היפטרות מהצורך בניקוטין, ימנע לחלוטין את הצורך או החשק בסיגריה וזאת ניתן להשיג רק ע"י הימנעות מוחלטת מכל מוצר המכיל ניקוטין: סיגריות, נרגילה, סיגרים ומדבקות ניקוטין. הניסיון להביא לשיפור הבריאות ע"י אמצעים כמו שינוי תזונתי, שימוש בתוספי מזון, פעילות גופנית וכו' ללא הפסקת עישון, במקרה הטוב יביא לשיפור קל, אך במקרים רבים לא נראה שיפור כלל ואפילו החמרה. לקבלת מידע נוסף בנושא נזקי העישון ובדרכים להפסקת עישון אתם מוזמנים לפנות אליי.

 

עזרה ראשונה ספציפית לטיפול במחלות

 

מחלות חורף – שפעת, צינון, דלקות גרון

  • להקפיד על צריכת נוזלים – מים, מיצי ירקות או מיצי פירות הדר, תה מכל סוג.
  • אם אין תיאבון – לא לאכול, רק לשתות. אם יש תיאבון – לאכול מעט מזון שקל לעיכול. הכי טוב מרק אבל אפשר גם אורז, תפוחי אדמה ובטטות בכמות קטנה.
  • מנוחה ושינה – חובה והרבה.
  • אם יש צמרמורות וכאבי שרירים – מקלחת חמה יכולה לעזור.
  • להכין תה מ: שורש ג'ינג'ר מגורד (בערך ס"מ), כפית דבש, חצי לימון סחוט ומים חמים. לשתות לפחות שלוש פעמים ביום. לא לשתות את התה בזמן שיש חום. לא מתאים לבעלי לחץ דם גבוה, לסובלות מגלי חום או באופן כללי לאנשים שתמיד חם להם.
  • למעשנים: להימנע מעישון.

 

כאבי בטן אקוטיים

  • אם אין תיאבון – לא לאכול בכלל, רק לשתות. אם יש תיאבון – לאכול מעט מזון שקל לעיכול ועם נוזלים כגון: מרקים, מיצי ירקות, אורז, בטטות, תפוחי אדמה.  
  •   לשתות תה לואיזה/קמומיל.
  • להימנע מ: קפה, תה שמכיל קפאין, סוכר וממתיקים מכל סוג, מוצרי חלב, אלכוהול.
  • להפסיק לעשות את כל מה שאת עושה באותו הרגע  - ולנוח.
  • להניח מגבת רטובה חמה או בקבוק חם על הבטן.

 

כאב בטן שמופע אחת למספר חודשים הוא (לרוב) נורמלי. סביר שמדובר באיזשהו זיהום חיידקי או וירלי מקומי. במקרים פחות נפוצים  מדובר במשהו קריטי שמחייב טיפול רפואי דחוף. אם כאבי הבטן הם על בסיס שבועי או יומיומי, חשוב לאבחן את הגורם ולטפל בהקדם. לא במקרה בטיפול הנטורופתי נותנים התייחסות מיוחדת למערכת העיכול. חלק נכבד ממערכת החיסון פרוס לאורך מערכת העיכול ולכן זאת אחת המערכות החשובות בגופנו שמשפיעות על המצב הבריאותי. מערכת עיכול תקינה שמתפקדת ברמה אופטימלית יכולה להרחיק מאיתנו מחלות רבות כמו כאבי ראש, מיגרנות, דלקות פרקים, אלרגיות ואפילו מחלות קשות במיוחד כמו סכרת, שבץ, סרטן  (והרשימה עוד ארוכה).

 

עצירות אקוטית או שלשול

  • לשתות הרבה מים, תה מכל סוג או מיצי ירקות.
  •  אם לא רעבים – לא לאכול, רק לשתות. אם מרגישים רעב – לאכול מעט. הכי טוב – מרק.
  • להימנע מצריכת בשר בקר או עוף.
  • להימנע ממזונות שומניים או מטוגנים.
  • להימנע מצריכת מוצרי חלב וסוכר.
  • להימנע משתיית קפה ואלכוהול.

 

עצירות זו תופעה שכל אחד יחווה לפחות פעם אחת במהלך חייו. כאשר מדובר על עצירות חד פעמית, ניתן להסתפק במספר הנחיות פשוטות כדי לפתור את העניין. אם מדובר על עצירות ממושכת שחוזרת על עצמה כמו יציאה אחת לכמה ימים או קושי בהוצאת הצואה, עצירות כזו יכולה לגרום למחלות. תלונה ממטופל/ת על עצירות תקבל התייחסות רצינית בטיפול הנטורופתי. היכולת של הגוף לפנות את הפסולת על בסיס יומיומי היא הכרחית לשמירה על בריאות לאורך זמן. 

שלשול פעם בכמה חודשים או שנים יכול להעיד על קלקול קיבה כתוצה מזיהום חיידקי או הידבקות בזיהום וירלי. מטרת השלשול היא להוציא בדרך המהירה ביותר את החיידקים או הוירוסים החוצה מהגוף. בדרך כלל מצב זה ימשך לא יותר מיום או יומיים. אם השלשול נמשך יותר זמן, מומלץ לפנות לבירור מעמיק יותר. ההקפדה על ההנחיות היא קריטית לקיצור משך המחלה ולהימנעות מסיבוכים אפשריים. שלשול או צואה רכה במיוחד על בסיס יומיומי במשך חודשים או שנים - הוא לא תקין ודורש אבחנה וטיפול בהקדם.

 

דלקת בדרכי השתן וכאבים בנרתיק

  • לשתות הרבה מים/מיצי ירקות או תה ללא קפאין.
  • להימנע מ: קפה, תה שמכיל קפאין, סוכר וממתיקים מכל סוג, מוצרי חלב.
  • להימנע ממזון מלוח או חריף.
  • להימנע משתיית אלכוהול.
  • להרבות באכילת ירקות, במיוחד ירקות עליים.
  • להימנע מיחסי מין מלאים.
  • להימנע משימוש בתחתוניות (ניתן לקנות בחנויות טבע תחתוניות שאינן עושות גירוי).
  • ללבוש רק תחתוני כותנה, רצוי בצבע לבן.
  • לשטוף חיצונית את האזור הכואב עם מים.
  • למעשנים – להימנע מעישון.

אם הדלקת בדרכי השתן הופכת להיות כרונית או חוזרת על עצמה וכנ"ל גם לגבי כאבים בנרתיק מומלץ לפנות לטיפול על מנת לבדוק מהו הגורם. האבחון הנכון בשני המצבים הלו הוא קריטי על מנת לקבל טיפול מדויק ויעיל.

 

עכשיו כשהמצב הפך להיות מעט נסבל יותר, אפשר להמשיך לטפל בצורה יסודית יותר. אשמח לעזור.

 

מעוניינים במידע על עזרה ראשונה למחלות נוספות? כתבו אליי.

 

Thumbnail
נטורופתית ענת טל

אולי תתענייני גם ב:

Title Art